Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Gr. 1 - 4 - Pychotkowo - placuszki z dyni.

Gr. 1 - 4 - Pychotkowo - placuszki z dyni.

Które z warzyw może kojarzyć się z listopadem? Oczywiście, że to dynia. Dynia jest owocem, ale zaliczana jest do grupy warzyw.Czy dynia jest zdrowa? - możecie o tym przeczytać w artykule mgr dietetyki Jakuba Bukowskiego, który prezentujemy w Biblioteczce dla rodzica https://p43wroclaw.stronyzklasa.pl/wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni,255,pl

 

Oczywiście nie mogło jej zabraknąć w naszych zajęciach kulinarnych. Postanowiliśmy przygotować placuszki z dyni - z radością ścieraliśmy na tarce dynię, dodawaliśmy do niej składniki, a potem je upiekliśmy.

Placuszki były naprawdę przepyszne, wszystkim wybornie smakowały - polecamy wypróbować nasz zdrowy przepis w domu.

 

Przepis: - Placuszki z dni -

Składniki:

  • dynia,
  • mąka,
  • jajka,
  • odrobina cukru - dynia jest warzywem bardzo słodkim,
  • olej.

Przygotowanie:

Dynie należy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy jajka, w zależności od ilości dyni. Mieszamy. Dodajemy mąkę oraz cukier. Dokładnie mieszamy. I wszystko gotowe, teraz należy je usmażyć i zjeść z apetytem.

Życzymy smacznego!

Data dodania: 2019-11-27 19:58:51
Data edycji: 2019-11-27 20:14:12
Ilość wyświetleń: 1021

„Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."

 

Janusz Korczak

 

„Jeśli szanujemy dziecko i podążamy za jego możliwościami,  to może ono zrobić więcej niż od niego oczekujemy,  a wszystko co dziecko potrafi – nauczycielowi zrobić nie wolno."

Helen Parkhurst
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej